Tilbage

Fra Analog til Digital drift.
Tilbage

Status i 2009.

Jeg har en analog modelbane, der ikke har kørt i mange år, og den vil jeg gerne bringe til at køre digital togdrift. Det er en stor beslutning, men da jeg nu er pensioneret, og skal have tiden til at gå på en fornuftig måde, mener jeg det er nu det skal ske.

Nogle vælger at nedtage den analoge bane, fordi de har fået at vide, at man ikke kan køre med M-skinner og digital drift. Jeg valgte at bruge banen som den var, for at se om det kunne lade sig gøre, og så sparer man jo en masse penge. Jeg var også meget tilfreds med banens udformning, så derfor forbliver det som banen var i 1980, med små rettelser. Der er nogle ting som er mere smart, hvis man bygger en ny bane. Det er særligt ledninger, der kunne være lavet anderledes. Dette kan man så hen ad vejen få lavet bedre, når der ikke er ikke er andet der skal laves.

1. Først skal jeg have noget der virker på analog måde, som jeg kan huske det var da banen kørte optimalt.

2. Dernæst skal banen konverteres til digital kørsel

3. Fejl skal rettes, som ikke er blevet lavet, eller er opstået i mellemtiden.

1. Banen bliver støvsuget grundigt, og alle skinner bliver slebet med sandpapir, for at give en god kontakt. Banen er lavet således, at det er  let at ændre på forbindelserne til afbrydelserne. Det består i mange 40 parts kabler, der begynder og ender med 40 klemrækker. Fra sporafbrydere og skiftespor går kabler til relærammer. For at skifte et sporskifte, skal der bruges 4 relæer, to modstande og to kondensatorer, fordi man ved stillingen på kneblen kan se hvilken vej sporet er drejet til. Afbrydelserne styres fra en computer over en relæramme, da computeres ikke er kraftig nok til at trække de relæer direkte. Nu har man så to sæt ledninger i et krydsfelt, som så skal kodes rigtigt. Nu er det så let at ændre på tingene, og særligt når man har en fortegnelse over ledningerne. Nu kører jeg så test på banen, for at se om det virker som det skal, og det ser meget fornuftigt ud.

Den største fejl ved banen var, at vognene faldt af ved rangering ind på rangerristen, fordi der var et 90 graders sving inden. Rangerristen blev nu flyttet, og det blev meget bedre. Jeg fandt ikke andre fejl.

2. Nu skal banen så overgå til digital drift, og min ide er at kunne gøre det så man stadig kunne køre analogt. Det viste sig at være meget vanskeligt at kunne køre begge systemer samtidig, så jeg gik over til digital styring med det samme. Jeg havde indkøbt en INTELLIBOX, som jeg monterede over nogle omskiftere, så jeg kunne skifte mellem analog og digital drift. Jeg havde også købt nogle lokomotiver til digital drift, for at se hvordan de virkede. De kunne nu køre på banen uden problemer. Jeg havde også et WIN-DIGIPET program, og det satte jeg op på en PC. WIN-DIGIPET er IKKE sådan bare lige at gå i gang med. Jeg tegnede først en rund bane med flere stor, der svarede til min bane. Så er der hvordan jeg får at vide hvor togene er, Tilbagemelding er svaret. Jeg så på S88 bus, men jeg blev hurtigt enig med mig selv om, at det var LOCONET der var sagen, da banen er ret stor, og for senere udvidelser var det nødvendig. Det er lidt dyrere, men meget bedre. Det virkede fantastisk godt, nu kunne jeg styre lokomotiverne med hastighed og flere på samme spor. Jeg bruger 2 - skinne tilbagemeldingsmoduler, da jeg bruger M-skinner, og dem kan man ikke skære i og indsætte en kontakt. Så var der sporskifterne. Til det indkøbte jeg magnetartikkel dekodere fra Viessmann, og monterede dem. Det virkede også fint. Nu har jeg så alle delene klar, så jeg ved hvordan jeg vil opbygge banen, og så er der bare at udvide systemet.

3. De fejl jeg fandt var dårlige forbindelser i sporerne, fordi de havde ligget i mange år. De fleste steder er banen opbygget i punktskinner, men i underbanen og i bjergbanen er der brugt gamle skinner med midterleder, for at spare penge dengang.. Der viste sig dårlig forbindelse mellem skinnerne, og det var særligt ved opkørsler, hvor der bruges noget mere strøm. Nogle steder blev midterlederne loddet sammen, og andre steder blev skinnerne udskiftet. Senere har jeg fundet ud af fejlen. M-skinner med midterleder er kun klemt på forbindelsen, så efter noget tid bliver der dårlig forbindelse der. Det kan rettes ved at lodde skinnerne på undersiden, og så er de gode igen.

 

STATUS 2011

Nu virker alt efter min ide, så det er sjovt at lave ruter og sjove tiltag.

Der er lavet en KULBANE, hvor to tog bytter plads mellem remisen og der hvor de graver kul. Det foregår helt automatisk med start hvert 20 minut, retningsskift og hvad der til hører.

Der er også en bane til bjerget hvor flere tog skifter mellem hinanden, fra forskellige steder på banen. De kører til to blindspor, vender og kører tilbage.

Det sidste er et S-tog, hvor to tog skifter mellem alle de andre.